"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 23/09/2002

Resposta PSM a Mayor Oreja

EL PSM-EN DEMANA AL PP QUE RESPECTI ELS SEUS 26 ANYS DE COMPROM√ćS FERM AMB LA DEMOCR√ÄCIA I LA LLIBERTAT

Els nacionalistes recorden que totes les seves accions s'emmarquen dins la constitució tan defensada pels conservadors

El PSM-Entesa Nacionalista demana al PP que respecti la seva aportaci√≥ durant els 26 anys de vida pol√≠tica tradu√Įda amb comprom√≠s, treball i lluita a favor de la democr√†cia i la llibertat. Els nacionalistes consideren que el que √©s una veritable barbaritat √©s voler presentar-los com a irresponsables i companys de viatge dels terroristes, quan la seva traject√≤ria, sense ambig√ľitats, ha estat clarament compromesa amb la participaci√≥ democr√†tica, la defensa dels valors de pau i llibertat.

Aquest compromís, no només s'ha expressat en els seus documents programàtics i ideològics, sinó que ha estat implementat coherentment amb la seva pràctica institucional tant a l'oposició com en l'exercici de govern. El PSM està sorprès que la seva posició política, emmarcada dins els marc constitucional, sigui objecte d'atacs forassenyats, plens de demagògia i ignorància, que per descomptat no ajuden a trobar consens davant el terror i la violència.

Els nacionalistes consideren que √©s incre√Įble que el PP vulgui donar lli√ßons de democr√†cia al PSM, que t√© una traject√≤ria irreprotxable en aquest sentit, mentre que des del govern espanyol governat pels populars s'est√† finan√ßant la fundaci√≥ Francisco Franco, que no √©s precisament un exemple dels valors democr√†tics i constitucionals.

Per altra banda, el PSM ha expressat en tot moment la voluntat d'arribar a acords amb el PP per treure endavant les mocions de rebuig i condemna contra el terrorisme, la qual cosa ha estat possible en alguns ajuntaments, com és el cas de Sa Pobla, i en el mateix Parlament. Per contra, quan el PP s'ha mostrat inflexible davant la negociació i ha utilitzat les mocions amb finalitats electorals, el PSM ha sabut mantenir-se ferm i no ha claudicat davant el xantatge emocional i la utilització del dolor de les víctimes.

El PSM vol deixar const√†ncia que les declaracions fora de lloc que han fet els l√≠ders estatals del PP no els afecten en absolut, per√≤ no √©s de rebut l'√ļs que fan els conservadors dels instruments i de la posici√≥ que permeten les institucions per carregar contra un partit i contra les persones que democr√†ticament li donen suport, nom√©s pel fet d'expressar una opini√≥ diferent a la que ells defensen.

El PSM vol recordar que quan es mostra contrari a la llei de partits, ho manifesta paral·lelament a l'informe del Col·legi de Missers de Balears que diu entre d'altres pronunciaments que aquesta llei no respecta el principi constitucional de llibertat ideològica, ja que es condiciona l'organització, el funcionament i les activitats dels partits als principis constitucionals. Així, amb aquesta llei a la mà, es podrien il·legalitzar partits republicans o independentistes, encara que aquests persegueixin legítimes finalitats per vies pacífiques i democràtiques.

Els nacionalistes tamb√© volen invocar els interrogants que planteja Amnistia Internacional (AI) quan, davant successives prohibicions de manifestacions, afirma que la lluita contra ETA no pot √©sser utilitzada com a excusa per justificar l'erosi√≥ de les llibertats fonamentals. Precisament AI va haver d'emetre en el seu dia un segon comunicat demanant el dret de rectificaci√≥ dels mitjans de comunicaci√≥ que imputaren a AI el seu suport a Batasuna, nom√©s per q√ľestionar l'aplicaci√≥ de l'auto Garz√≥n. En aquest moments, el PSM es troba en un situaci√≥ similar a la d'AI, quan posant en q√ľesti√≥ la llei de partits ha estat criminalitzat i assimilat a Batasuna.

El PSM creu que la campanya crispada del PP està aconseguint que moltes persones, partits polítics i entitats, arribin a la conclusió, denunciada per alguns des del seu origen, que amb l'aprovació de la llei de partits, no es perseguia la lluita contra el terrorisme, sinó que era l'excusa i justificació per anatematitzar i marginar el nacionalisme democràtic envestint a tort i a dret contra qualsevol crítica, vengui de qui vengui.

Els nacionalistes comparteixen l'opini√≥ del catedr√†tic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier P√©rez Royo que demostra contundentment que l'aplicaci√≥ de l'auto Garzon √©s anticonstitucional. Aquest catedr√†tic explica que nom√©s es pot prohibir una manifestaci√≥, comunicada amb temps i forma, quan existeixin raons fonamentades que es puguin produir alteracions de l'ordre p√ļblic amb perill per a persones i bens i que nom√©s ho pot fer l'autoritat governativa, en el cas que l'ocupava correspondria a la conselleria d'Interior del Govern Basc. A m√©s, aquesta decisi√≥ √©s recurrible davant la Sala Contenciosa-Administrativa, per√≤ en cap cas, cap altre jutge, encara que aquest es digui Garz√≥n, pot prohibir una manifestaci√≥. En aquesta ocasi√≥, des del Ministeri de Just√≠cia, s'ha volgut donar un missatge conf√ļs de qui √©s l'autoritat responsable de prohibir manifestacions, per√≤ aquest √©s un dret ben clar pel que respecta a l'autoritat jur√≠dica. El catedr√†tic P√©rez Royo conclou el seu informe dient que el dret de manifestaci√≥ est√† essent conculcat de manera escandalosa. Aquesta √©s una mostra m√©s de l'√ļs anticonstitucional que fa tant el Ministeri d'Interior, com l'Audi√®ncia Nacional del seus instruments de poder.

Per totes aquestes raons, el PSM qualifica els atacs del PP totalment desafortunats i, en cap cas, demostren un interès real per resoldre el problema que ens ocupa a totes les persones que lluiten per la democràcia i les llibertats, que no és altre que el d'aconseguir la pau en el país basc.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: