"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 19/11/2002

Mira diferent

* Lluís Torrent és psiquiatre


Mira diferent és el títol de la mostra que s´inaugurarà el 27 de novembre al casal Metge Cifre d´Inca commemorativa del V Aniversari de l´Associació Es Garrover. Fou un ja llunyà abril de 1997 quan entorn als professionals de la Unitat de Salut Mental d´Inca, s´agruparen pacients, familiars i un petit número de voluntaris des de l´amistat generosa.

Lloc de trobada, discussió i actuació. Estructura oberta i permeable a la societat de la que forma part. Un nou llenguatge que no parla de la incomprensibilitat de la follia, pretext per excloure el foll de la societat, sinó que parla i actua sobre la incapacitat de la comunitat de comprender-la, superant la seva estigmatització en el dia a dia.

Es inqüestionable que la persona és biològica, bioquímica, psíquica, social, un ésser funcional amb el seu projecte vital personal i no delegable. Totes aquestes prerrogatives estan sempre presents i no són excloents. La realitat no és igual per a tots. Cada persona organitza el seu món de la percepció, el viu, li dóna una coloració particular i l´investeix de sentiment.

La realitat de cada individu no és qualificable ni cosificable, sinó personalitzada i inserida en el seu viscut. Es una realitat que no pot separar-se del irreal que l´envolta, limita, i amb el que està contínuament interrelacionat. Es per això, que raó i follia no s´exclouen mútuament, no hi pot haver un discurs vertader sobre la follia des de la raó normativa. Raó i follia pertanyen a la vida humana, a un món únc, un equilibri subtil, superador del discurs determinista i sense contradiccions que la societat mitjançant el pensament mèdic imposa.

Des de l´Associació Es Garrover no rebutgem els coneixements i avanços científics, però si quan des dels seus específics pressupostos invadeixen i emmascaren des d´un enfocament exclusiu, la vida dels individus, la seva afectivitat, el camp del coneixement i els problemes de l´existir. Gràfica és l´afirmació del Dr. Roeland, psiquiatre de l´Ille, quan ens diu que “la psiquiatria no és més que el tartamudeig de la follia”.

Intel·lectuals i tècnics de les ciències humanes han aconseguit, des de fa més de dos segles, crear un consens social que sanciona la incomprensibilitat i perillositat del malalt mental, de les persones afectades per una malaltia que ens diuen que és hereditària, crònica i que obliga al subjecte a ser apartat de la societat. Es un pensament que contempla els esdeveniments des d´una dimensió plana, lineal, simple encadenament causa-efecte, creant la il·lusió de construir una explicació total en lloc de considerar totes les seves dimensions, relacions diverses, trets particulars, i llaços que el lliguen al seu entorn.

Si parlen d´herència, diem que no s´ha descobert cap alteració genètica especifica. La cronicitat atribuïda a una evolució natural de la malaltia és l´efecte de la manca de recursos rehabilitadors i/o el seu mal ús. Si parlem de perillositat, nombrosos estudis estadístics demostren que és inferior a la dels sans. De la pretesa terapeuticitat de l´Hospital Psiquiàtric, jutgin vostès mateixos.

Tot això, porta a que la norma social relativa al malalt mental es mantingui pràcticament invariable des de finals del segle XVIII. No varia, ni s´allarga ni s´escurça, en un exercici d´immovilisme històric que no trobem en cap més àmbit de la vida. El ciutadà occidental del segle XXI té uns drets col·lectius i individuals que li garanteixen l´exercici d´una vida personalitzada. Dret a la salut, a la vivenda, al treball..., però també, el dret a tenir relacions afectives satisfactòries, l´accés a una bona educació, a la cultura... En atenció al malalt mental cap d´aquestes consideracions es tenen en compte.

A l´Associació Es Garrover sovint ens pregunten què és la follia, qüestió a la que solem respondre amb un altre pregunta més interessant i operativa: què fa la societat i cadascú de nosaltres amb ella? L´exposició del V Aniversari és una invitació a una mirada diferent.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: