És aquest l'estat de les autonomies?
Sovint sentim als governants actuals de l’estat espanyol (PP) que s’omplen la boca amb un concepte que es veu que els sona bé: l’estat de les autonomies. Aquest partit se’ns presenta com el defensor a ultrança d’aquest model d’estat davant el que ells anomenen les “bogeries dels nacionalistes”. Aquest partit ens vol vendre l’idea que l’estat espanyol és un dels estats més descentralitzats del món i en el que les autonomies tenen més capacitat competencial d’autogovern.
Aquesta actitud dels dirigents espanyols del PP amaga una realitat ben diferent. Al llarg del perĂode democrĂ tic que substituĂ el franquisme vĂ ries han estat les vegades que els partits espanyols majoritaris han intentat acordar la limitaciĂł o la fi del procĂ©s autonòmic, de cessiĂł de competències a les autonomies, sense cercar un acord amb aquestes. L’any 1981, UCD i PSOE pactaren la LOHAPA, que limitava els processos autonòmics i que condemnava a les Illes a accedir a l’autonomia a travĂ©s de l’article 143, considerat de via lenta i que limitava bastant la capacitat d’autogovern. Catalunya i el PaĂs Basc hi accedien a travĂ©s de l’article 151 que els reconeixia com a nacionalitat històrica i els concedia una autonomia molt major. L’any 92, PP i PSOE firmen el “pacte autonòmic”, que establia que les autonomies de l’article 143 nomĂ©s podien reformar els seus estatuts per assumir 32 noves competències, totes d’escassa importĂ ncia menys educaciĂł, la qual cosa tancava les portes a comunitats històriques com les Illes Balears a accedir majors quotes d’autogovern com les d’Euskadi, Catalunya o GalĂcia. Aquest fet ens relegava al grup de les “comunitats de tercera” com AstĂşries, MĂşrcia o Castella-LleĂł i era una negativa al reconeixement del fet diferencial cultural, històric i geogrĂ fic del nostre poble. L’any 1996, en una reforma modesta de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, PP i PSOE pactaren al CongrĂ©s dels Diputats retirar del text la designaciĂł de Comunitat Històrica per a les nostres Illes. Aquest acord va estar envoltat d’una situaciĂł surrealista: els diputats del PSOE van votar per error a favor d’aquesta designaciĂł –contradient aixĂ l’acord- en una primera votaciĂł, error que va ser corregit pocs dies desprĂ©s en una nova votaciĂł. VĂ rem ser, doncs, Comunitat Històrica durant uns dies per l’equivocaciĂł d’uns diputats i ho vĂ rem deixar de ser per l’acord PP-PSOE.
Deixant de banda tot el que hem al·legat fins ara, s’ha de denunciar pĂşblicament que els dos darrers anys de govern estatal del PP han estat la mĂ xima expressiĂł del menyspreu cap a l’autonomia polĂtica de les Illes, cap al nostre dret a l’autogovern com a poble. El Partit Popular, ara amb majoria absoluta al CongrĂ©s dels Diputats i al Senat, ha fet valer aquesta majoria per aplicar la seva polĂtica, sense cap tipus d’escrĂşpol, sense cercar el possible consens. Refugiant-se en aquesta majoria absoluta, el PP espanyol ha barrat el pas a totes i quantes iniciatives legislatives i governamentals s’han aprovat a les Illes, fruit de la tasca del Pacte de ProgrĂ©s. Iniciatives com la llei de consells, la llei de comerç o l’ecotaxa, cabdals per a l’articulaciĂł de la societat i l’economia de les Illes, s’han trobat amb l’oposiciĂł del Govern Central de Madrid.
La Llei de comerç, aprovada pel Parlament de les Illes Balears l’any 2001, contemplava la prohibiciĂł de construcciĂł de noves grans superfĂcies comercials per tal de protegir el petit i mitjĂ comerç i establia el dret a ser atesos en la nostra llengua, el catalĂ , als comerços de tres o mĂ©s empleats. El Govern Central ha recorregut aquesta llei al Tribunal Constitucional i de moment es troba en suspensiĂł a l’espera d’una resoluciĂł d’aquest tribunal. L’ecotaxa tambĂ© s’ha aprovat enguany al nostre Parlament autonòmic i regula el pagament d’un petit impost per part dels turistes (mig euro per dia de mitjana), la recaptaciĂł del qual es destinaria bĂ sicament al medi ambient i al sector agrĂcola, per intentar solventar les conseqüències negatives que la massificaciĂł turĂstica dels darrers 30 anys han originat en aquests dos sectors. L’ecotaxa tambĂ© ha acabat sent recorreguda pel govern central, alhora que s’ha suspès la seva aplicaciĂł fins a la resoluciĂł del recurs. La llei de Consells, vital per a la vertebraciĂł de l’autonomia de la nostra comunitat i per a la concepciĂł dels Consells insulars com a vertaders òrgans d’autogovern de cadascuna de les illes, tambĂ© ha sofert les ires dels populars espanyols que l’han dut al Tribunal Constitucional.
Però aquĂ no acaba tot. En el transcurs d’aquests dos anys el govern del PP a Madrid, que es presenta com el defensor de l’estat de les autonomies, ha violat l’autonomia de les Illes en altres ocasions: el Govern del Pacte de ProgrĂ©s, elegit democrĂ ticament, va acordar cercar noves solucions a les carreteres que no passassin per la construcciĂł d’autopistes, degut a les conseqüències negatives que aquests tenen pel medi. Una decisiĂł com aquesta, fruit de l’autonomia polĂtica del nostre poble, que tĂ© la seva expressiĂł en el Parlament i el Govern de les Illes Balears, es troba amb l’oposiciĂł, del Govern Central que es nega a fer les inversions previstes en carreteres si el Govern de les Illes no accepta fer les autopistes. Per altra banda, l’estat central no ha tengut en compte que l’educaciĂł universitĂ ria Ă©s competència dels governs autonòmics i ha elaborat una Llei d’Universitats sense consultar les comunitats autònomes i les universitats.
Aquests són només alguns exemples de l’agressió constant del Govern Central cap als poders autonòmics i cap al dret a l’autogovern dels pobles que com les Illes Balears són una realitat diferenciada de la Castella hegemònica dins l’estat espanyol. Però per si això fos poc, el Govern de Madrid ha anunciat l’aprovació de la Llei de Cooperació Autonòmica, que obligarà als governs autonòmics a presentar els seus avantprojectes de lleis al govern central perquè aquest doni, si ho troba adient, el vist i plou. Amb aquesta llei, l’únic que vol l’estat central es tutelar les iniciatives a les Comunitats Autònomes, la qual cosa suposaria una retallada important de la nostra capacitat d’autogovern.
Amb tot, crec que es ben hora de que li demanem al President del Govern espanyol, Jose Maria Aznar, que deixi de donar classes de respecte cap a l’estat de les autonomies als nacionalistes i que es vagi llevant la careta. Aznar no té cap respecte cap a les decisions preses a les autonomies si aquestes no són governades pel seu propi partit, que és el mateix que dir que no té cap respecte cap al dret d’autogovern de les Comunitats Autònomes. Es ben hora que assumeixi públicament que la seva concepció d’estat és profundament centralista i que això del dret a l’autogovern de les autonomies li ve gros.
Alhora, pens que el PP balear, amb Jaume Matas al capdavant, haurà de donar una explicació al poble de les Illes, ja que el seu partit a Madrid ha treballat contra els interessos illencs i ha trepitjat la nostra autonomia com a poble. No voldria ser mal pensat i creure que Jaume Matas, ministre de l’actual govern espanyol, és la mà negre de tota aquesta operació, els perjudicats de la qual només som els habitants de les Illes Balears.
Per acabar, vull dir que aquesta actitud del govern central reforça els plantejaments dels que no volem seguir formant part d’aquest estat de les autonomies que ens venen des de Madrid i que pensam que un poble com el nostre té dret a autogovernar-se.
ť
|