"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Not铆cies. 17/05/2002

El PSM-EN rebutja la reforma laboral que impulsa el Govern espanyol

El PSM-EN considera que la reforma que vol realitzar el Govern de l'estat de les prestacions per desocupaci贸 es contradiu amb els pretesos objectius expressats pel President Aznar. En opini贸 de la formaci贸 nacionalista, aquestes mesures no milloraran la distribuci贸 del fons econ貌mic que prov茅 de les cotitzacions que realitzen tots els treballadors, sin贸 que podrien convertir-se en un estalvi destinat a mantenir el nivell d'ingressos de l'administraci贸 central, davant l'anunciada reducci贸 de impostos. Per al PSM, 茅s injust que es carreguin damunt les esquenes dels ciutadans socialment m茅s febles els efectes de la minva d'impostos de qu猫 gaudiran les capes socials amb uns ingressos m茅s alts.

El PSM recorda que el 鈥淧lan de Acci贸n para el Empleo del Reino de Espa帽a 2002鈥, reconeix que 鈥渆n t茅rminos generales, el sistema espa帽ol de protecci贸n social no engendra trampas de pobreza, ya que la prestaci贸n es claramente inferior al salario...鈥. La reforma que propicia Aznar 茅s, per als nacionalistes mallorquins, contradict貌ria amb aquesta an脿lisi.

D'altra banda, el PSM considera que l'eliminaci贸 dels salaris de tramitaci贸 s铆 que 茅s una 鈥渢rampa鈥 que abaratir脿 la lliure decisi贸 empresarial per dur endavant una pol铆tica d'acomiadaments a la carta, ja que tots els acomiadaments tindran els mateixos costos, siguin justificats o no, sense diferenciar els procedents dels improcedents. Aquesta mesura pot crear greus situacions d'injust铆cia, i suposa a la pr脿ctica accedir a la reiterada reclamaci贸 patronal de poder realitzar acomiadaments lliures i sense costos.

El PSM expressa tamb茅 el seu desacord davant el fet que les indemnitzacions rebudes per acomiadament rebin la consideraci贸 de rendes de capital, i per tant computables com ingressos familiars. Aquesta mesura podria conduir a la paradoxa que un treballador que hagi estat acomiadat no pugui cobrar subsidi d'atur, quan es doni la circumst脿ncia que la indemnitzaci贸 per acomiadament superi el llist贸 del m铆nim d'ingressos familiars.

Pel que fa a l'anunciat retall de les prestacions per desocupaci贸 agr脿ria, el PSM tem que aquesta mesura contribueixi encara m茅s a la deserci贸 de treballadors del camp, a m茅s d'introduir greuges comparatius entre els treballadors agraris i els d'altres sectors. Segons les reformes anunciades per Aznar, si per aconseguir quatre mesos d'atur els treballadors industrials hauran d'haver cotitzat 12 mesos, els treballadors agraris, amb una cotitzaci贸 id猫ntica, sols podran cobrar tres mesos d'atur, a m茅s de no tenir acc茅s als subsidis.

En definitiva, el PSM afirma que aquest paquet de mesures suposa un greu atemptat i una clara passa endarrere en la protecci贸 social dels treballadors en atur, amb greus conseq眉猫ncies sobre els seus nivells d'ingressos i sobre la qualitat de vida. Per als nacionalistes, a m茅s, 茅s altament preocupant el to de les declaracions dels representants del Govern de l'estat, que contribueix a divulgar la idea que hi ha uns treballadors bons que volen treballar, i uns altres de dolents que volen cobrar sense treballar. El PSM alerta del risc de foment de la fractura social que comporta aquest tipus de declaracions, en crear una imatge del desocupat com a culpable de la seva situaci贸 que s'aprofita dels recursos p煤blics de protecci贸 social.

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: