"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 08/12/2005

Matas accepta les línies mestres de la reforma d'Estatut que vol el PSM

El PSM proposa, entre altres qüestions, el reconeixement explícit de la nacionalitat, dels trets identitaris i de la llengua pròpia de les Illes Balears i la millora del finançament autonòmic per tal que aquest sigui «just i solidari».

NULL

www.diaridebalears.com

Matas accepta les línies mestres de la reforma d'Estatut que vol el PSM

Assumeix el reconeixement de les Balears com a nacionalitat

R.GALLEGO./EFE. Palma.
El president del Govern balear, Jaume Matas, està dipost a assumir el decàleg que proposa el PSM per reformar l'Estatut d'Autonomia.

Aquesta és una de les conclusions que es poden treure de la reunió que mantingueren ahir al Consolat el cap de l'Executiu i el secretari general dels nacionalistes, Gabriel Vicens. També assistiren a la trobada la vicepresidenta, Rosa Estaràs, i el diputat del PSM Eduard Riudavets, precisament dos dels polítics que més estan apostant per impulsar canvis estatutaris.

Matas i Vicens també coincidiren en la necessitat de reactivar la ponència parlamentària, la qual actualment es troba paralitzada a causa de les divergències existents respecte al nombre de diputats que ha d'aportar cada illa en el Parlament autonòmic.

Pel que fa a l'esmentat decàleg del PSM, el que proposa és, entre altres qüestions, el reconeixement explícit de la nacionalitat, dels trets identitaris i de la llengua pròpia de les Illes Balears; la millora del finançament autonòmic per tal que aquest sigui «just i solidari» i eviti la discrminació de les Illes; o l'ampliació del sostre competencial de la Comunitat Autònoma.

Tanmateix, els nacionalistes advoquen per definir les competències dels consells insulars, les llistes electorals separades al Parlament i als consells, i la creació d'un Consell de Formentera «mantenint l'actual proporcionalitat en la representació territorial«. Precisament, aquest punt va ser considerat ahir d'irrenunciable per part d'Estaràs.

Després de l'entrevista, que es va perllongar per espai de més d'una hora, Vicens assegurà que PP i PSM tenen voluntat de prendre les recomanacions del comitè de savis com a base jurídica per al nou Estatut. Respecte al calendari de la reforma, el secretari general confia que per març la proposta es pugui aprovar a la Cambra balear i que a l'estiu sigui remesa al Congrés dels Diputats.

La vicepresidenta Rosa Estaràs va afirmar, en una compareixença posterior, que en principi se cercarà el consens en aquells punts en què serà més fàcil assolir l'acord i es deixaran per al final, i segurament per a futures negociacions entre els líders dels grups, les qüestions que més separen les formacions. Els acords assolits ahir per PP i PSM seran traslladats, segons Estaràs, a la reunió de dia 12 entre tots els partits per desbloquejar la modificació estatutària.



      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: